Etkin ve Verimli Yönetim Stratejileri Ele Alındı
Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu (TÜMBİFED) ile Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi iş birliğinde düzenlenen “Yerel Yönetimlerde Etkin ve Verimli Yönetim Zirvesi”, alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Zirvede, yerel yönetimlerin etkin ve verimli bir şekilde işlemesi için stratejiler ve güncel gelişmeler ele alındı.
Açılış konuşmasını yapan TÜMBİFED Genel Başkanı Mehmet Hüsrev, etkinliğin önemine dikkat çekti. Hüsrev, “Moderatör ve konuşmacılarımızla birlikte zengin bir içeriğe sahip bu zirve, yerel yönetimlerde etkin ve verimli yönetim stratejilerini masaya yatırarak sektördeki güncel gelişmeleri değerlendirmeye devam edecek. Katılımcılarımıza etkili bir paylaşım ortamı diliyorum” dedi.
Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, teknolojinin yerel yönetimler üzerindeki etkisine değindi. Yüksek, “Yapay zeka, blok zinciri ve metaverse gibi kavramlar iş dünyasını şekillendiriyor. Teknolojik gelişmelere uyum sağlayarak kendimizi sürekli geliştirmeliyiz” diye konuştu.
İstanbul Milletvekili ve TBMM İmar Komisyonu Sözcüsü Hulusi Şentürk ise belediyelerin ekonomik gücüne dikkat çekti. Şentürk, “Belediyelerin toplam harcamaları 480 milyar lirayı aştı. Etkinlik ve verimlilik adımlarıyla maliyetleri yüzde 10 düşürerek yıllık 50 milyar lira tasarruf hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, belediyeciliğin halk odaklı olması gerektiğini vurguladı. Türkmen, “Belediyecilik, seçim öncesi verilen vaatleri eyleme dönüştürmeyi gerektirir. Şehrin ihtiyaçlarına odaklanarak etkin, verimli ve şeffaf bir yönetim sergilemeliyiz. STK’lar ve kamu kurumlarıyla iş birliği yaparak vaatlerimizi hayata geçirmeliyiz” dedi.
Yerel Yönetimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüveyda Kızılboğa Özaslan, kadınların siyasal temsildeki eksikliğine dikkat çekerek, “Toplumsal cinsiyet bakış açısı yerel yönetimlerde önemli. Gelecekteki yerel seçimlerde bu konuda ilerleme sağlanacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbay Arıkboğa ise 2012 Büyükşehir Belediye Kanunu değişikliklerini değerlendirdi. Arıkboğa, “Bu dönüşüm, yerel yönetimlerin etkinliğini artırdı ve şehirlerin sürdürülebilir kalkınmasını destekledi. Büyük şehirlerin genişleyen sınırlarıyla ortaya çıkan sorunlara yönelik çözümler geliştirildi” dedi.
Zirve, yerel yönetimlerin geleceğine dair önemli içgörüler sunarak, katılımcılar arasında iş birliği ve bilgi paylaşımını güçlendirdi. TÜMBİFED Genel Başkanı Mehmet Hüsrev, etkinliğin sonunda, yerel yönetimlerdeki yenilikçi yaklaşımların sektöre yön vereceğini belirterek, bu tür zirvelerin devam edeceğini ifade etti.